Евродепутатите ще обсъдят актуалното състояние на стратегията на ЕС за ваксиниране!

 Очаква се евродепутатите отново да заявят подкрепата си за единен подход на ЕС към ваксините срещу COVID-19 в дебат с председателя на Комисията У. Фон дер Лайен в сряда в 10.00 ч. българско време.
   В същото време те вероятно ще изразят опасенията си относно забавянето на доставките на ваксини, прозрачността на договорите и данните, както и относно наскоро въведената система за разрешаване на износа на ваксини срещу COVID-19. По време на последния пленарен дебат през януари евродепутатите изразиха широка подкрепа за общия подход на ЕС в борбата срещу пандемията и призоваха за пълна прозрачност по отношение на договорите и внедряването на ваксини срещу COVID-19.
    Контекст На 12 януари 2021 г. членовете на ЕП отправиха запитвания към Комисията относно последните събития, свързани с ваксините срещу COVID-19. На 19 януари последва дебат в пленарна зала, посветен на глобалната стратегия на ЕС за COVID-19, а на същия ден Комисията публикува актуализиран план за действие за засилване на борбата с пандемията.