Нови мерки от 7 септември!

   Въвеждат нови мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас. Това стана ясно на брифинг в здравното министерство. Новата заповед ще влезе в сила от 7 септември и ще важи до 30 октомври. „Няма място за паника в момента и за разпространение на страхове. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрол. Ниският процент на ваксинация налага да предложим нови мерки", заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.
   Учебната година започва присъствено, стана ясно още на брифинга. Ако се наложи, учениците ще бъдат пускани в грипни ваканции.
   Мерките изчете зам.-здравният министър д-р Александър Златанов.
- Провеждането на присъствени занятия в образователни центрове се допуска само при спазване на дистанция и носене на маски.
- Преустановяват се посещения в детски центрове и други места на закрито с присъствието на деца.
- Семинари и симпозиуми могат да се провеждат при 30 % от капацитета на помещението.
- Преустановява се провеждането на тиймбилдинги.
- Провеждането на конкурси се допуска при капаците до 30 процента и 30 участника в помещението, с носене на защитни маски.
- Преустановяват се концертите и фестивалите.
- Посещения на фитнеси се допуска при 30 процента от капацитета.
- Колективните спортове на закрито се преустановяват.
- Професионалните спортни мероприятия на открито ще могат да се провеждат с публика, но при заетост само на 30% от капацитета на спортните съоръжения
- Посещенията на балнеолечебни центрове и терапевтични центрове - само при 30 на сто от капацитета и създаване на график на посещенията
- Ограничава се работното време на заведенията, игралните зали и казината – от 07:00 до 22:00 часа. Изисква се и носене на маски от персонала. - За събития от частен характер като сватби - до 30 лица на закрито и 60 на открито.
- На пазарите и тържищата се създава еднопосочно движение.
- Работодателите трябва да организират работата на служителите си в дистанционна форма, където е възможно, като се допуска работа на най-много 50 процента от персонала.