Предупреждават за мъртво вълнение днес и през следващите дни

       Морето взе 5 жертви това лято. Инфаркт покоси мъж в морето, а ден по-късно двама мъже се удавиха на северния плаж в Ахтопол. Оказа се, че в понеделник то взе нови 2 жертви в Слънчев бряг и Приморско.
      Изключително бурно море, а във вторник има и мъртво вълнение, съобщи  инструкторът по водно спасяване Васил Алексиев: "Август дойде с ветрове, вълни, мъртво вълнение. Вчера бяхме цял ден с червен флаг, днес сме с жълт флаг – мъртво вълнение, вадене на деца". Извадени са две деца. Най-малките са сред най-уязвимите на плажа, заедно с хората в неравностойно пложение, посочи спасителят.
      Той призова децата до 12 години да не се оставят сами във водата. "Всички, които влизат на неохранявани плажове, да не влизат с надуваеми принадлежности в бурно море", апелира още Алексиев. Той обаче призна, че не всички летовници изпълняват призивите, въпреки флага. 
Летовничка коментира, че когато човек е в отпуска, е склонен да се отпусне малко повече и забравя за опасностите. "Двете задължения –да видят цвета на флага и да спазват указанията на спасителите не за всички са валидни, но обикновено се оказва, че осъзнават работата им в критична ситуация".

А ето и как да разпознаваме мървтото вълнение по съвет на Васил Алексиев: „Като влезем до кръста и усещаме как пясъкът под краката ни се взима и влиза навътре - това е един от показателите. Многото дънни ями също са показател".