Днес празнуваме Голяма Богородица

      Голяма Богородица - денят, в който християнската църква почита Света Богородица, като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище..У нас денят на Божията майка е най-големият летен християнски празник.Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от 12-те християнски празници, чествани и от православни, и от католици.
     На 15 август свършва Богородичният пост и се организира празнична семейна трапеза или общоселски събор. На празничната трапеза стопанките нареждали задължително ритуални погачи, мед и жито.             
     Слагали още царевица, пшеница, варена тиква, каша от пиле, различни плодове.По традиция на този ден се раздават богородична пита и осветени в църквата плодове за здраве и късмет на цялото семейство. на трапезата се слагат задълцително плодове – грозде, диня, ябълки.
     На този ден имен ден празнуват: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава, Деспинa, Богдана и Богдан, Божан, Божидар.
     Според народните поверия, на този ден не се работи никаква работа. А, старо поверия гласи: В този ден не се пипа нищо червено!!! Друго поверия гласи: На 14 вечерта, бездетните жени молят Богородица да им помогне, носят дарове и преспиват в църквите!  Правят се курбани, а болните нощуват на „свети места” за здраве.
Вярва се, че ако на този ден вали дъжд, това предвещава плодородие през следващата година.