Бургас ще отбележи Световния ден за борба със СПИН !

      Световния ден за борба със СПИН България остава страна с ниско разпространение на вируса ХИВ – 2,9 новорегистрирани случаи на 100 хиляди население според данните за 2020 г. Като Тази година той се отбелязва под надслов "Време за равенство".
      Днешният световен ден за борба срещу СПИН  ще бъде отбелязан от Община Бургас, РЗИ-Бургас, БМЧК и Асоциацията на студентите медици
     Екипи  ще проведат дискусии и беседи с раздаване на здравно-информационни материали и червени лентички на ученици в X, XI и XII клас с цел мотивиране за изследване и превенция.
    В лабораторията на PЗИ-Бургас и КАБКИС /Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН/ в РЗИ ще се предлагат безплатни бързи и тестове за доказване на  антитела срещу ХИВ,  повърхностен антиген на хепатит В вируса и антитела срещу хепатит С вируса
    Всички желаещи да се тестват могат да го направят в сградата на РЗИ на ул. Александровска № 120 в кабинети № 102 и № 203 от 08.30 до 16.00 часа.
    Младежко шествие в подкрепа на борбата със СПИН и съпричастност към хората, живеещи с ХИВ, и запалване на традиционната огнена панделка - символ на АНТИСПИН кампанията  ще започне на  площад „Тройката“. То ще приключи на  „Часовника“, до сградата на Община Бургас, ще участват  доброволци на БМЧК, община Бургас, РЗИ, АСМБ-Бургас и ученици.
    В 21.00 часа призоваваме всички да запалят свещ на прозореца на своя дом. Нека този акт е израз на съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН. Да се обединим и да станем част от световната съпричастност към скръбта на близките на засегнатите от ХИВ/СПИН. Нека така отправим послание до цялото общество за толерантност и уважение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН, съобщиха организаторите.