Всичко в рамка е изкуство!

  Картина на американския експресионист Барнет Нюман беше продадена за 84,1 млн. долара на търг на аукционната къща „Кристис“ в Ню Йорк. Абстрактната картина на Нюман от 1961 година, която представлява две черни вертикални ивици с различна ширина. „Кристис” проведе в Ню Йорк един от най-мащабните аукциони в историята, продавайки произведения на изкуството на обща стойност 745 милиона долара.
    Какви са гранците на изкуството и  всяко нещо, поставено в рамка ли е артефакт е една от основните теми  в самоито изкуство. Едно нещо струваа толкова, колкото си готов да платиш за него. Ето няколко примера.
  Музеят на невидимото изкуство организира изложби и продажби на несъществуващо изкуство. През 2011 година една дама е платила 10 000 долара за платно, наречено „Чист въздух“, като платно, естествено, няма.
 От 2002 година се продава боклук от Ню Йорк. Идеята на автора Джъстин Гиняк е да покаже как добрата опаковка може да продаде всичко, дори боклук. Той прави кубчета, които пълни с отпадъци и продава първоначално за 10 долара, а впоследствие вдига цената до 25 долара и хората наричат кубчетата „сувенири“. Когато вдига цената на 50-100 долара, хората започват да ги наричат „изкуство.“
   Merda d'artista (в превод „Лайното на артиста“) е „творба“ на италианския художник Пиеро Манзони от 1961 година. Той продава своите екскременти в кутия. Той е създал цели 90 кутии, всяка от които има 30 грама „материал“ с етикет на италиански, английски, френски и немски.  През май 2007 година една от тези кутии се продава за 124 000 евро на търг на Sotheby's.