Оризът и пшеницата са "виновни" за мирогледа

  Ново изследване на американски и китайски учени предполага,  че проблемът на разликите в мирогледа се коренине в болестите, образованието или парите, а в нещо съвсем просто – в ориза или пшеницата. Такава е теорията на Томас Талълм, психолог от Вирджинския университет,  
„Американците имат най-напомпаното самомнение от всички култури, които ми се е налагало да срещам при подобни изследвания – казва Талълм. - Хората от оризовите области на Китай не преувеличават себе си в схемите, а жителите на пшеничните – да".
Отглеждането на ориз е трудоемка работа, изискваща сложна инфраструктура и доста колективна работа. Фермерите, които се занимават с пшеница, обикновено не отделят толкова голямо внимание на напояването, както се принудени да правят колегите им от оризищата, те повече се надяват на дъждове и нямат толкова голяма необходимост от поддържане на добри отношения със съседите. Затова пшеницата позволява и по-независимо мислене, което е свойствено на представителите на западните общества. Те са по-егоцентрични и по характер повече приличат на европейци, отколкото на източноазиатци.   
Според статистиката сред тях, за разлика от хората от севера, са по-редки и разводите.