Папата заклейми порнографията!

  Папа Франциск заклейми разпространяването в интернет на порнография с деца и възрастни и призова за по-добра защита на децата, ползващи световната компютърна мрежа, предаде Асошиейтед прес.
    Светият отец се срещна с участници в организирана от Католическата църква международна конференция, посветена на борбата с детската порнография и защитата на децата в дигиталната ера. Той подкрепи напълно предложенията за засилване на наказанията за хора, които тормозят и експлоатират деца онлайн, и за усъвършенстването на технологичните филтри, спиращи достъпа на млади хора до порносайтове.
    Папата обеща нулева толерантност към педофилите свещеници Папата призна, че самата Римокатолическа църква осъзнава "огромната грешка" да се правят опити за скриване на проблемите със сексуални посегателства. Франциск имаше предвид дългогодишната практика на висшия католически клир да прикрива свещеници от целия свят, изнасилвали и посягали на деца, отбелязва АП. 
    Необходими са международни усилия за опазване на децата от "покваряване на техните умове и насилия срещу техните тела", призова Светият отец. Използвайки необичайна за неговия сан лексика, папата заклейми "екстремната порнография" в мрежата, потребявана от възрастни, и зачестилата употреба на думи като "sexting" и "sextortion" сред 800-те милиона непълнолетни, сърфиращи из интернет. 
    Конференцията "Детско достойнство в цифровия свят" се провежда два месеца след като постоянен представител на Ватикана във Вашингтон бе отзован, след като Държавният департамент го уличи в нарушение на законодателството срещу детската порнография, отбелязва Ройтерс. (от дарик)