Наградата "БУРГ НА ГОДИНАТА” 2017 бе връчена на Празника на Бургас

Навръх празника на Бургас - Никулден, бяха връчени статуетките в емблематичната кампания „Бург на годината“ в категория „Завърнали се младежи“, организирана от „Радио 1”, радио MIXX и радио ФОЛК.

Всички номинирани  - Ваньо Вълчев, Левон Манукян, Андрей Тодоров, Георги Дюлгеров заслужаваха престижното отличие за постиженията си през изминалата година.

Оспорваната надпревара спечели  арх. Емил Бурулянов - за архитектурните постижения, приноса към градската среда и уникалните проекти наложили Бургас като град на иновации.
Арх. Бурулянов е  носител на Националната Награда за Архитектура "Архитектон 2017" за "Соларните дървета", Носител в колектив на Наградата на Публиката "Сграда на Годината" за "Експозиционен Център Флора", носител на званието АрхиМаг на Бургаското Архитектурно Пространство "АрхиМория" за Соларната пейка, съорганизатор на Архитектурна Работилница АРХ+.

Той благодари за признанието, като каза, че наградата много повече заслужава човек, спасил човешки животи и съдби – Пламен Карашев, и я предоставя на него.  Пламен е помагал  и помага на пострадалите по време на наводненията в Бургаска област и заслугата му за хората е несравнима. Кметът Димитър Николов обеща Общината да намери координати на Пламен, за да бъде връчена статуетката.

В силната конкуренция на талантливи бургаски младежи - най-младата шампионка на България по шах Нургюл Салимова, Теодора Тодорова със световна титла по карате-до, Константин Гаров със сребърен медал от Международната олимпиада по математика - носител на статуетката в категорията „Завърнали се младежи 2017“  стана   Даниела Павлова – вицешампионка от най-голямото световно ученическо състезание по информационни технологии в Америка.

Даниела е ученичка от 12 клас в АЕГ "Гео Милев". Три поредни години заема първо място на националния кръг на MS Office World Championship, а през август 2017 става вицешампион  на световния кръг. Тя беше много развълнувана и каза, че най-много се е радвала, когато е развяла българското знаме в Америка.

Кампанията Бург на Годината се осъществява с подкрепата на Очна болница Бургас и Община Бургас. Генерален спонсор е ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС.

Благодарим на всички, които гласуваха и подкрепиха кампанията! Вярваме, че това е още една малка стъпка по пътя на модерното развитие на Бургас.