Богоявление е!

     На днешната дата - 6 януари един от най-големите християнски празници в българския календар - Йордановден или Богоявление. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. Българите вярваме, че както тогава небето се отваря и Господ изпълнява желания. По същия начин вярвали и предците езичници, когато на същия ден се молели на Дажбог, който изпълнява желания, в същата нощ.
    Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста, затова и на много места този празник се нарича Водици. На този ден се извършва празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем (море, река, езеро), където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година. 9794 души от област Бургас имат имен ден на Йордановден от ТД ГРАО-Бургас. 4490 са те в областния град.
    Мъжете с името Йордан са 2920 в региона и 1087 в Бургас. Жените с името Йорданка са 1967 в областта и 887 в морския град. Едва 8 жени, живеещи в Бургас и кръстени с името Богомила имат празник днес, а в областта те са 28.
     Имен ден имат днес още хората с имена: Йонко, Данчо, Данко, Божан, Божил, Божидар, Боян, Богдан, Богомил, Бончо, Богдан, Борислав, Найден, Теодоси, Бонка, Йонка, Данка, Божана, Божидара, Борислава, Бояна, Богдана, Богомила, Бистра.