Почитаме св. Тома!

   Православната църква почита паметта на Свети апостол Тома. Той е един от апостолите на Исус Христос. Наричали го Близнака, тъй като според една от версиите много приличал на Христос. Изразът Тома неверни е станал нарицателен за недоверчив човек.В евангелските истории апостол Тома присъства с разказа за "Уверението Томово" В него се разказва как Тома не повярвал на разказите за възкресение Христово, докато не видял със собствените си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата Христово. Мощите му били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.
    Тъй като апостол Тома бил изкусен строител, на повечето икони той е изобразяван с дюлгерски метър в ръка. Затова 6 октомври се приема за патронен празник на архитектите, зидарите и строителите. Тома идва от евреиската дума за близнак. a. 6 октомври се приема за патронен празник на архитектите, зидарите и строителите.
    Имен ден празнуват всички, които носят името Тома и производните му Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая и др
уги.