Чайлдиш Гамбино е големият победител от 61-та годишна церемония по раздаването на наградите „Грами"

   Чайлдиш Гамбино влезе в историята като първият рап изпълнител, спечелил в категорията „Запис на годината“. Носителят на Грами, Златен Глобус и Еми, Чайлдиш Гамбино ака Доналд Глоувър, спечели „Грами“ в една от най-важните категории на състоялата се снощи 61-ва Годишна церемония по раздаването – „Запис на годината“ – за хит сингъла си "This is America". Той влезе в историята на световната музикална индустрия като първият рап изпълнител, отличен в тази категория.
   Според критериите на наградите „Грами“, категорията „Запис на годината“ отличава артистите, продуцентите и целия технически екип, участвал в създаването на една песен, докато категорията „Песен на годината“ отличава авторите на песента. Чайлдиш Гамбино спечели общо 4 награди „Грами“ и така се превърна в големия победител на вечерта! Песента му "This Is America" беше отличена още в категориите „Песен на годината“, „Най-добро музикално видео“ и „Най-добро рап/вокално изпълнение“. "This is America" пребори конкуренцията в лицето на "I Like It" в изпълнение на Cardi B, Bad Bunny и J Balvin; "The Joke" в изпълнение на Brandi Carlile; „God's Plan“ на Drake; „Shallow“ в изпълнение на Lady Gaga и Bradley Cooper; „All the Stars“ в изпълнение на Kendrick Lamar и SZA; „Rockstar“ в изпълнение на Post Malone с участието на 21 Savage и „The Middle“ в изпълнение на Zedd, Maren Morris и Grey.
    От името на Доналд Глоувър (който не присъстваше на церемонията), наградите бяха приети от продуцента на "This is America" – Лудвиг Гьорансон, с когото изпълнителят работи повече от 10 години. „Като повечето деца, израснали в Швеция, и аз обожавах американската музика. Мечтаех да се преместя в Америка и да работя с брилятни артисти като Доналд Глоувър. Тази мечта се сбъдна и той много ми липсва сега на сцената, защото заслужава целия успех на "This is America". Без значение къде сте роден или от коя страна идвате, песента 'This is America' е за всички хора, тъй като в нея се отправят общовалидни послания за равноправие и справедливост“.
   Чайлдиш Гамбино представи за първи път песента „This Is America" в телевизионното шоу "SNL" на 4-ти май т.г. Това, което взриви интернет и музикалния свят бе видеоклипът към сингъла. Редица медии обявиха Чайлдиш Гамбино за гений, а "This Is America" за „сатиричен шедьовър“. Видеоклипът е заснет в голям склад, в който Чайлдиш Гамбино танцува заобиколен от танцьори в ученически униформи. Хореографията се редува със сцени на убийства и размахване на оръжия. Видеото, режисирано от Хиро Мурай, е изпълнено с различни послания, които засягат теми като насилието в Америка, полицейската бруталност, расовата дискриминация и мястото на чернокожите артисти.
    Водещ на 61-вата Годишна церемония по раздаването на наградите „Грами“ беше 15-кратната носителка на отличието, певица, инструменталист и композитор – Алиша Кийс. Бляскавата церемония се състоя в „Стейпълс Център“ в Лос Анжелис.