Дъжд от звезди в нощта на 12-сти

    Втората половина на нощта на 12-и срещу 13-и август е най-подходящото време, ако искате да видите поредния красив небесен спектакъл – максимумът на най-интензивния метеорен поток през лятото, известен като Персеиди. Хората, които имат рожден ден на тази дата могат да прекарат нощта с любим човек, гледайки звездите.Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.
   Персеидите се наблюдават като бързи и нажежени до бяло метеори, тъй като те пресрещат Земята по нейния орбитален път и навлизат с висока скорост в нашата атмосфера. По същото време обаче са активни още два метеорни потока – Южни делта-Аквариди (от 12 юли до 23 август, с максимум на 30 юли) и алфа-Каприкорниди (от 3 юли до 15 август, с максимум също на 30 юли). И двата потока са с ниска активност – съответно с до 16 и 8 метеора за час в нощта на максимума, но за разлика от Персеидите, техните метеори са бавни и ярки (болиди), жълтеникави на цвят, които нерядко се взривяват в атмосферата подобно на фойерверки, информацията предаде БГНЕС.
     Персеидите носят името си от съзвездието Персей, в което древните гърци са увековечили известен герой от своята митология. Te се наблюдават още от 7 юли чак до 24 август всяка година, като около момента на максимума си в ясна и безлунна нощ могат да се наброят близо 100 метеора за час. Според прогнозите на Международната метеорна организация, тази година максимумът на Персеиди ще бъде на 13 август през първата половина на деня за нашата страна – между 09:30 и 12:00 ч. официално време. Така е логично преди разсъмване да се очаква по 70-80 метеора на час. Това означава, че ако искате да видите т.нар. "падащи звезди" по-добре излезе под открито небе в края на нощта на 12 срещу 13 август преди зазоряване. Всеки, дори и с невъоръжено око, може да им се наслади. Ако искате това да стане най-подробно изберете място където няма да има много други светлини. А при ясно небе и при факта, че тази година и луната няма да пречи, ще може да се радвате най-пълно на този спектакъл.