Култов музикант се завръща с албум

   Студийният проект „Еlectronica Part 1: The Time Machine“ стартира преди една година с работно заглавие E-Project. Жан-Мишел Жар записва за албума 15 колаборации, които в огромна степен разкриват неговите хоризонт, дълбочина и влияние в музикалния свят. Electronica 1 разказва личната история на Жар в електронната музика с привличането на млади артисти като Gesaffelstein и Little Boots заедно с големи имена като Massive Attack и Moby или колегите му пионери в жанра - Tangerine Dream и John Carpenter. „Исках да разкажа историята на електронната музика и нейното наследство от моя гледна точка и опита, който имам от самото начало до днес. История с различни артисти, които директно или индиректно са свързани с тази сцена, хора, на които се възхищавам за приноса им към нашия жанр, които са източник на вдъхновение през последните 40 години и които притежават оригинално звучене и стил. В началото нямах представа как ще се развие албумът, но съм щастлив, че всички артисти, които поканих, приеха“. – споделя Жан-Мишел Жар.
   "Жан-Мишел Жар е пионер. Той е направил толкова много за електронната музика и особено за артистите от моето поколение като Daft Punk, Phoenix, Justice... Запознахме се след един концерт в Париж и още тогава обсъдихме възможна колаборация за албума му. За мен е невероятна възможност и чест да работя с един от най-големите артисти на всички времена“ – казва Anthony Gonzales от M83. Общият им сингъл “Glory” е първият официален запис от албума, който излезе през май т.г.
    До момента от албума на Жан-Мишел Жар са издадени официално синглите с  M83, Gesaffelstein, Massive Attack, Little Boots и Tangerine Dream, като последният е сред финалните студийни работи на покойния вече Edgar Froese. Пълното съдържание на „Electronica 1: The Time Machine“ разкрива  още колаборации с Moby, Boys Noize и Armin van Buuren, както и с най-голямата звезда на класическата музика – китайския пианист Ланг-Ланг.
    "Жан-Мишел Жар е най-големият ми вдъхновител, една от причините да се отдам на електронната музика. Истински пионер. Убеден съм, че транс музиката никога нямаше да звучи по този начин, ако не беше той“. – казва Armin van Buuren.
    Записите за „Electronica 1“ срещат Жар в студиото с френското дуо Air, британската група Fuck Buttons, Laurie Anderson и дори с Pete Townshend от легендарната банда The Who в търсене на музикално разнообразие и разчупване на границите в албума. Vince Clarke, бившият член на Depeche Mode и основател на Erasure, се включва в две от парчетата в проекта и както самият той казва:  „..споделихме красивото и семпло звучене на нашите синтезатори“.
    Вместо да направи колаборациите „от разстояние“, както е модерно днес в бизнеса, Жан-Мишел Жар кани лично всеки един от партньорите си в албума да работят заедно в студиото. Този „старомоден“, но персонален подход гарантира присъствието на екип от съмишленици, атмосфера на творческа сплотеност и усещането за  цялостен и хомогенен албум, независимо от различните артистични колаборации и музикално разнообразие. Стил, който се постига само от най-големите мечтатели.
„За него щеше да е много лесно да седи в студиото в Париж и по електронната поща да общува с всички артисти, които участват в проекта. Но физическото присъствие и възможността творческият процес да се случва, променя и надгражда в реално време, е уникална. Ето защо, мисля, че албумът ще бъде наистина събитие в музиката.“ - завършва Moby.