Новини

    На 11 януари в много страни се отбелязва Световния ден на думата "Благодаря" (International Thank You Day). На този ден имаме пълното право да изразим благодарността си на семейството, приятели, колеги и всеки, който ни е направил деня по-добър. „Благодаря" е най-простото послание.

    28 бели гълъба ще полетят в небето на Бургас утре, 11 януари /четвъртък/ в 11.00 часа от площад „Тройката”. Поводът е официалното откриване на първото ни ротационно европредседателство на страните членки на Европейския съюз в България. Инициативата е на гълъбовъдно дружество „Мир” в Бургас.

     На днешната дата - 6 януари един от най-големите християнски празници в българския календар - Йордановден или Богоявление. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. Българите вярваме, че както тогава небето се отваря и Господ изпълнява желания. По същия начин вярвали и предците езичници, когато на същия ден се молели на Дажбог, който изпълнява желания, в същата нощ.

   В нощта на 3 януари и ранните часове на 4 януари астрономическите ентусиасти могат да наблюдават пика на първия "звездопад" за годината, пише в. "Дейли експрес". Метеорният поток Квадрантиди е активен от края на декември до втората седмица на януари. Максимумът му обикновено е около 3 или 4 януари. В пика на метеорния поток могат да се наблюдават между 50 и 200 падащи звезди на час. Звездният дъжд се вижда най-добре от северното полукълбо.

   Бели мъже и звезди на рока доминират в класацията за най-печеливши турнета на 2017 година, съставена от "Полстар" въз основа на продажбите на билети, предаде Ройтерс.
   Най-високо класираните жени - Селин Дион и Лейди Гага, остават извън челната десетка. Първенци в класацията са ирландските рокаджии Ю Ту с печалба в размер на 316 милиона долара от турнето "Joshua Tree", с което групата отбеляза 30-годишнината от излизането на едноименния си албум.

   Приготвянето на кафе по студения метод води до повишаване на концентрацията на кофеин в напитката. До този извод стигнала химици от Университета Томас Джеферсън в САЩ. Трудът им е публикуван в Scientific Reports, предаде БГНЕС.
    Учените за изследвали четири вида кафе - сравняват напитките, получени по традиционния начин – с гореща вода и по студения способ. При изследването се използвани зърна със средно и по-голямо препичане смлени както по-едро, така и средно.

    Всяка година на 28 декември светът отбелязва Международния ден на киното. На този ден през 1895 г. в парижкото „Гран кафе" се е състояла първата платена публична прожекция на братята Люмиер /Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан/.

   Името  Шушана  се множи.  18-сет Шушани са проплакали през последните месеци в България. Това сочи справка на ЕСГРАОН, съобщава „Уикенд“. Момиченцата с екзотичното име са пръснати из цялата страна. Все пак ромите от сливенския кв. „Надежда“ са истински рекордьори – цели 6 Шушани има там.
   Във Варна пък щастливи родители са кърстили сина си на лирическата героиня на Наско Ментата. Така в морската ни столица вече расте Шушко Методиев Асенов.

   На третия ден от Коледа – 27 декември, Православната църква почита паметта на Свети Стефан - първия християнски мъченик и първи служител (архидякон) в устройващата се Йерусалимска община-църква.
   Денят на Свети Стефан се чества винаги на третия ден след Рождество Христово и е последният празник в годината, за който хората казват, че "затваря кръга".

Страници