Новини

   Зад пулта на 6 март ще видим и Мarcel Fengler, Milo Spykers и Liubo Ursiny След първия SOLAR за годината с участието на великите Marco Carola и Paco Osuna серията от специални събития продължава на 6 март!

   На 20 февруари държавните ръководители в ЕС ще търсят съгласие относно дългосрочния бюджет. Ако срещата на върха не успее, последиците могат да бъдат сериозни.

Жителите на Бургас отдадоха почит на Васил Левски пред паметника му в Морската градина. С тържествен ритуал бе почетена паметта на Апостола на свободата на 147-ата годишнина от гибелта му. Да се поклонят пред паметта и делото му дойдоха представители на местната власт, ученици, преподаватели и десетки граждани на Бургас. Построен бе представителен блок на Военноморските сили, а Бургаската духовна околия отслужи заупокойна молитва.

   Едно от водещите музикални събития в Европа, многократно награждаваният EXIT фестивал в Сърбия, добавя близо 30 горещи артисти, достигайки 50% от винаги разнообразния си и изпълнен със световни звезди lineup. Фестивалнaта еуфория се разпростира на 40+ сцени и зони, отбелязвайки голямата си 20-годишнина от 9 до 12 юли 2020 г. на грандиозната крепост Петроварадин от 18 век, с изглед към Дунав и към родния град на фестивала Нови Сад.

   По време на пленарната сесия 10-13.02 на ЕП картината на големите Европейски теми се отразява в няколко основни сюжета. Първият са парите, разбира се - Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. Председателят на ЕНП Манфред Вебер заяви в прав текст, че когато говорим за пари – говорим за бъдещето на Европа. ЕП иска бюджетът за 2021-2027 г. да бъде 1,3 от брутния вътрешен БВП ва Европейския съюз. Докато Еврокомисията предлага 1,1%. Европейският съвет е разделен.

     Женското генитално осакатяване представлява процедури за частично или цялостно премахване на външната част на женските полови органи или други наранявания на женските гениталии без медицински причини. Обикновено това се прави с острие от човек, който традиционно изпълнява ритуала на обрязване, и не се използват лекарства за облекчаване на болката. Макар че практиката е международно призната за нарушение на правата на човека, около 68 милиона момичета по света са заплашени да бъдат подложени на такова обрязване до 2030 г.

       Министерският съвет прие доклад за изпълнението на Плана за действие на Република България за прилагане на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. В доклада се отчита изпълнението на 41 мерки, свързани с прилагането на споразумението, съобщават от превителствения пресцентър.

     Много животни са продавани незаконно от една страна от ЕС в друга, защото това може да донесе добри печалби при малък риск. Този бизнес е понякога доходен източник на ресурси за престъпни мрежи. В резолюция, приета от Парламента на 12 февруари, депутатите призовават за план за действия срещу незаконната търговия, по-строги санкции и задължителна регистрация на животните.

    Макар някои респираторни вируси да се разпространяват по-лесно през зимните месеци и да са по-рядко срещани в хубаво време, не може да се твърди, че епидемията от новия коронавирус ще затихне с идването на пролетта, предаде Франс прес.

Страници