Световен ден на Учителя и Усмивката!

   Днес в студиото на радио  MIXX на гости са хиляда усмивки. И буквално. Голяма усмивка  дойде и от Руската гимназия! Тя  днес е официалната униформа в ПГЧЕ”Васил Левски”. Доброволци раздадоха самозалепващи се стикери на своите съученици във връзка със Световния ден на усмивката. Те им отвърнаха с усмивка и обещанието да не забравят да поздравят своите учители, които днес също имат празник.
    Международният ден на учителя се отбелязва на 5 октомври в над 100 страни от света. Той влиза в световния календар по препоръка на ЮНЕСКО по повод годишнината от приемането на документа „Препоръки, касаещи статуса на учителя”. Това става през 1966 г. и целта на документа е да се подчертае колко е важна ролята на учителите в обществото.
    Вече 20 г. първият петък на октомври (т.г. е на 5.10- днес) се отбелязва в много страни като Световен Ден на Усмивката. Това е повод за проява на позитивни емоции и за сплотяване между хората. Девизът на този ден иницииран от Харви Бол (създателят през 1963 г. на изображението на стилизирано жълто усмихнатото лице) е „Направи добрина – помогни на някого да се усмихне”.