"Рома" води в номинациите за Оскар!

    "Рома“ на Алфонсо Куарон поведе с 10 номинации за „Оскар“. В най-престижната категория са номинирани още „Черната пантера“, „BlacKkKlansman“, „Бохемска рапсодия“, Зелената книга“, „Рома“, „Роди се звезда“ и „Вице“.
   За най-добър режосьор се конкурират Спайк Лий за „BlacKkKlansman“, Павел Павликовски за „Студена война“, Йоргос Лантимос за „Фаворитката“, Алфонсо Куарон за „Рома“ и Адам Макей за „Вице“.
   В категорията за главна мъжка роля се борят Крисчън Бейл за „Вице“, Брадли Купър за „Роди се звезда“, Уилям Дефо за „Ван Гог: Пред портите на вечноста“, Рами Малек за „Бохемска рапсодия“ и Виго Мортенсен за „Зелената книга“.
   При дамите съревнованието е между Ялица Апарисио за „Рома“, Глен Клоуз за „Съпругата“, Оливия Колман за „Фаворитката“, Лейди Гага за „Роди се звезда“ и Мелиса Маккарти за „Можеш ли някога да ми простиш?“.
За поддържаща мъжка роля са номинирани Махершала Али за „Зелената книга“, Адам Драйвър за „BlacKkKlansman“, Сам Елиът за „Роди се звезда“, Ричард Е. Грант за „Можеш ли някога да ми простиш?“ и Сам Рокуел за „Вице“.
    Номинациите за поддържаща женска роля отидоха при Ейми Адамс за „Вице“, Марина Де Тавира за „Рома“, Реджина Кинг за „Ако улица Бийл можеше да говори“, Ема Стоун и Рейчъл Вайс за „Фаворитката“.
    В категорията за най-добър оригинален сценарии се състезават „Фаворитката“, „Първата реформа“, „Зелената книга“, „Рома“ и „Вице“.
    За най-добър адаптиран ценарии са отличени „Баладата на Бъстър Шръгс“, „BlacKkKlansman“, „Можеш ли някога да ми простиш?“, „Ако улица Бийл можеше да говори?“ и „Роди се звезда“. Номинациите за най-добър чуждоезичен филм отидоха при „Рома“, Студена война“, „Capernaum“, „Никога не поглеждай назад“ и „Shoplifters“.