На Световния ден на океаните в събота правим истински празник!

   Денят 8 юни е определен за Световен ден на океана по инициатива на участниците в Конференцията на ООН по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Официалното отбелязване на Световния Ден на Океана обаче започва през 2009 година. Световен океан е общото название на непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета. Световният океан заема 71% от площа на Земята, като средната му дълбочина е 3 790 m, а максималната достига 10 923 m в Марианската падина. Океанът е люлката на живота на планетата и в него живеят около 230 000 познати животински видове, но учените смятат, че техният брой може да е 10 пъти по-голям. Той има огромно значение за живота на Земята, като осигурява половината от кислорода в атмосферата, поглъща излишъците от въглероден двуокис, формира климата на планетата, източник е на атмосферната влага, синтезира 26% от консумирания в света белтък и съдържа огромно количество минерални и биологични ресурс Целта на Световния ден на океана е да се информира обществеността за всекидневните проблеми с опазването на океаните, за въздействието на човека върху световния океан и да се мобилизира световното гражданско движение в негова защита. С нарастването на населението, световният океан става още по-важен източник на ресурси и в същото време все по-засегнат от човешката дейност. Екосистеми които до сега са били значителни източници на риба, не успяват да се възстановят поради нарастващата им употреба. По крайбрежните зони, замърсяването е хроничен проблем и промени в климата силно засягат кораловите рифове около света. Основните замърсители са нефтът и нефтопродуктите, които нерядко попадат в океана в резултат на взривяване на нефтени платформи и корабокрушение на танкери. Освен това ежегодно до 20 милиона барела черно злато се изхвърлят в океана в резултат на миенето на трюмовете на танкерите. Значителна вреда на световния океан нанасят също отпадъчните води и битовите отпадъци. Въпреки това, всеки един от нас може по малко да помогне, за да се минимизират промените в океаните за бъдещите поколения.
   В Бургас Нестле България и радио MIXX ще подарят една незабравима емоция на бургазлии и гостите на града. Заедно ще открием сезона, защото морето ни е любимо, а лятото е в споделеното щастие . Срещата е на входа на Северния плаж до Палм бийч точно в 10:30 часа. Донеси любовта си към морето - включи се в почистването на любимата неохраняема част от плажа на Бургас. Организаторите Нестле България са подготвили кафе, вода и сладкиши за всички.
   Включи се в Деня на океаните с Нестле България! Запази този ден за морето и твоя Бургас! Ела със семейството и всичките си приятели и нека заедно превърнем Бургас в още по-зелен, красив и чист град. Бъди част от промяната, която искаш да видиш утре! Очакваме те! Инициативата е организирана от Radio Mixx, Община Бургас, с подкрепата на Нестле България! Земята е жива и има нужда от нашата любов!!! 8/06/2019 - Паркинга на Северния плаж - 10.30!!!! БУРГАС Е ПО-КРАСИВ – ЗАЩОТО АЗ ГО ПРАВЯ ..ТИ СЪЩО …..KEEP GOING GREEN ...