Влязохме в годината на Заека!

  Официално сме в Kитайската Нова година или лунната нова година, която настъпи на 22 януари. Тя обикновено се пада между 21 януари и 20 февруари, в зависимост от Луната. Празникът продължава 15 дни, като първият ден е най-важен. На 22 януари официално се отбелязва Новата година, а тържествата ще продължат до Празника на фенерите на 5 февруари.
   Легендата разказва, че преди хиляди години чудовище на име Ниан (година на английски) идва да атакува селяните в началото на всяка нова година. Селяните прогонили чудовището, издавайки силни звуци и използвайки ярки светлини. Така започнала традицията на китайската Нова година и сега тя се празнува доста пищно, продължително и шумно. 2023 е годината на Заека. 12-те животни от китайския зодиак са плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе.
   На 21 януари в 22.53.09 ч. българско време навлязохме в Годината на Водния заек според китайския зодиак и това може да ни донесе така желаното спокойствие. Да ни насърчи да бъдем в по-голяма хармония с емоциите си и чувствителни към хората около нас. Това са все неща, които бяхме позабравили през последните пандемични и кризисни години. Китайската астрология обаче подсказва, че можем да си върнем способността да подхождаме към предизвикателствата и възможностите рационално и спокойно, тъй като заекът е нежно създание, известно с това, че обмисля нещата, преди да действа. Той олицетворява мирна и търпелива енергия, а в допълнение с вода носи интуиция и вътрешен мир. Причината е, че водният елемент е свързан с докосването до вродената ни мъдрост и вяра в нашите инстинкти. Така че е полезно да се възползваме максимално от енергията, която носи.