Големите на Оскарите!

     Разследващата журналистическа драма "Спотлайт" беше обявена за най-добър филм на церемонията за наградите Оскар. Лентата за спечелилото награда "Пулицър" журналистическо разследване на педофилията в американската католическа църква, режисирана от Том Маккарти, беше отличена и в категорията за най-добър оригинален сценарий.

     Призът за най-добър режисьор беше присъден на мексиканеца Алехандро Гонсалес Иняриту за работата му над драмата "Завръщането".

     Отличието за най-добра актриса спечели Бри Ларсън за изпълнението си в "Стая". За Ларсън това е първи Оскар от първа номинация.

     След шест номинации, пет от които актьорски и една като продуцент през 25-годишната му кариера, 41-годишният Леонардо ди Каприо получи дългоочаквания приз. Наградата "Оскар" за най-добър актьор му беше присъдена за превъплъщението в образа на трапера Хю Глас в драмата "Завръщането".

     В поддържащите актьорскикатегории бяха отличени шведската актриса Алисия Викандер за "Момичето от Дания" и британският актьор Марк Райлънс за "Мостът на шпионите". И за двамата това е първа награда на американската киноакадемия от първа номинация.