Дистанционно обучение и магистратури в БСУ

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА

Схема  BG051PO001-4.3.04 „Развитие на електронни форми

на дистанционно обучение в системата на висшето образование”

Инвестира във вашето бъдеще!

 

 

Дистанционно обучение и магистратури в БСУ

 

   Публично-частни партньорства и проекти, Международни икономически отношения, Бизнес информационни технологии, Публични комуникации и социална психология ще може да се изучават и дистанционно през новата академична година в Бургаския свободен университет. Продължителността на четирите магистърски програми в дистанционната форма на обучение е година и половина – три семестъра.

    Новите магистърски програми са част от реализацията на проект № BG051PO001-4.3.04-003 „Университетски център за електронни форми  на дистанционно обучение и услуги при БСУ (УЦДО) – възможност за учене през целия живот” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

    За целта в Университета вече е въведена цялостна система за дистанционно обучение, базирана на средата Moodle.  Функционира и УЕБ-сайта на Центъра  http://ucdo.bfu.bg чрез който ще бъдат извършвани по-голямата част от дейностите на студентите и университета.

     Процесът на дистанционно обучение ще бъде осигурен методически, административно и информационно, включително чрез виртуална библиотека, електронно хранилище, виртуална лаборатория, виртуална учебна зала, учебни компоненти, електронни услуги за администриране и обучение в дистанционна форма.

 

     Професионално направление при магистратурата по Бизнес информационни технологии е Информатика и компютърни науки, а професионална квалификация е магистър по бизнес информационни технологии. Продължителността на обучението е 3 семестъра с хорариум  300 ч. Необходимо е кандидатите да са завършили степен бакалавър по  Информатика и компютърни науки; Технически науки; Администрация  и управление или Икономика.

     По специалността Международни икономически отношения професионалното направление е Икономика, професионалната квалификация е магистър по икономика. Продължителността на обучението е 3 семестъра, с хорариум 180 часа. Кандидатите трябва да са завършили Икономика; Администрация и Управление или Туризъм. 

     Професионално направление  при магистратурата Публични комуникации и социална психология е обществени комуникации и информационни науки, а професионална квалификация е магистър по публични комуникации и  социална психология. Продължителността на обучението е 3 семестъра, с хорариум 300 ч. за завършилите Обществени комуникации и информационни науки.

    По програмата Публично-частни партньорства и проекти професионалното  направление е Администрация и Управление, а професионална квалификация е магистър по администрация и управление. Продължителността на обучението е 3 семестъра, 300 часа. Магистратурата е за кандидати, завършили професионални направления Право; Икономика; Архитектура Стоителство и Геодезия; Администрация и управление или Туризъм.  

    Освен новите магистърски програми изграденият Университетски център за дистанционно обучение към БСУ ще предложи и 20 курса за външни потребители. Курсовете са пряко насочени към усъвършенстване на професионални умения и усвояване на нови знания, развитие и квалификация на служители на фирми и организации и към повишаване на квалификацията на безработни.

 

     Проведени са два семинара по проблемите на дистанционното обучение с преподаватели, екипа на проекта, представители от учебен отдел.

     Преподавателите в Университета, които изготвят електронните курсове за бакалавърски и магистърски програми, вече са актуализирали учебното съдържание и представиха по един електронен курс като обосноваха логиката на необходимите ресурси и дейности.

     Дистанционното обучение  цели да  разшири без граници географския параметър на обучаваните в БСУ студенти.

 

      Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

     Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. БСУ носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или МОН.