Любов, шоколад и вино.....

    В САЩ ще бъдат изкупени шоколад и шоколадови изделия на стойност 1,1 милиарда долара само за празника на влюбените Свети Валентин. Това прогнозира Националната асоциация на сладкарите на САЩ. Около 94 процента от участниците в проведеното от асоциацията допитване биха желали шоколад или друг вид сладост за Деня на влюбените. На второ място по популярност са ваучерите за подаръци (89 на сто), на трето – подаръците, избирани от самия подаряващ (87 процента).
    На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува. Това са църковният празник за Успението на Свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря, и празникът на Свети Валентин.
    Свети Валентин е празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата влюбените разкриват един на друг, че се обичат. Първоначално стар римокатолически празник в чест на Св. Валентин, той вероятно започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. Когато двама влюбени вечерят на Св. Валентин, тяхната връзка често се счита за сериозна.
    Трифон Зарезан, Денят на лозаря, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.