Планети дефилират на небосклона!

   През октомври 2015 година жителите на Земята могат да наблюдават красиво явление, наречено парад на планети. То ще може да се наблюдава от 8 до 20 октомври. 
    Малък парад на планети се нарича едно от най-завладяващите астрономически явления. При него част от планетите от нашата Слънчева система се намират от едната страна на светилото в неголям сектор. 
     
На небосвода тези небесни тела ще се разположат сравнително близо едно до друго. Главни участници в сегашното явление ще станат Венера, Марс, Юпитер, Меркурий и Луната. Парадът започна на 8 октомври, когато естественият спътник на Земята се сближи с групата планети на сутрешното небе. Явлението ще завърши на 20 октомври, когато Меркурий разруши „линията“ и изчезне в сутрешните лъчи на Слънцето.
    
Според астрономите наблюдението на явлението е най-добре да става в ясно време около два часа преди изгрева на Слънцето. Парадът ще може да се види и с невъоръжено око, а най-добър ефект ще има наблюдението извън градовете и на височина поне 2000 метра.
     
На парадите на планетите понякога се приписват мистични и съдбовни свойства. Някои свързват явлението с края на света, други дори говорят, че по това време могат да дойдат „пришълци“, за да спасяват земляните от беди 

 Освен на малък парад на планетите, през октомври можем да станем свидетели и на „звездопадите“ Дракониди и Ориониди.